Nyheter

KI-rektorer blir av med Nobeluppdrag

Karolinska institutets tidigare rektorer Harriet Wallberg och Anders Hamsten petas från Nobelförsamlingen på grund av sin inblandning i den så kallade Macchiarini-affären. - Förtroendet är förbrukat, säger Nobelförsamlingens sekreterare Thomas Perlmann.(TT)
Publicerad 6 september 2016

Beskedet kommer dagen efter att regeringen meddelat att Wallberg blir av med jobbet som universitetskansler.

””

Harriet Wallberg har varit ledamot i Nobelförsamlingen, som beslutar om pristagarna för Nobelpriset i fysiologi eller medicin, sedan 2002. Beslutet om att hon och Anders Hamsten får gå fattades efter samtal mellan nyckelpersoner i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén.

””

Inte deltagit

Det var sedan tidigare känt att Anders Hamsten inte deltagit i Nobelförsamlingens arbete i år. Nu visar det sig att inte heller Harriet Wallberg varit med.

””

Rent formellt finns det ingen möjlighet för Nobelförsamlingen att avsätta de två ledamöterna, men en uppmaning att avgå har i praktiken samma effekt, säger Thomas Perlmann.

””

Flera utredningar

Wallberg var rektor för Karolinska institutet (KI) när skandalkirurgen Paolo Macchiarini anställdes. Hans verksamhet - som gick ut på att han tilläts experimentera med syntetiska luftstrupar på svårt sjuka patienter - har utretts flera gånger om.

I går presenterades en rapport där anställningen och hanteringen av Macchiarinis verksamhet fick svidande kritik. "Rektor hade sedan en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen", konstaterades det.

Samma dag meddelade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) att Wallberg måste sluta som universitetskansler.

"Olika roller"

I Nobelförsamlingen finns fler ledamöter som varit delaktiga i rekryteringen. Urban Lendahl, som tagit en paus i församlingens arbete medan fallet utreds, samt Ernest Arenas och Edvard Smith undertecknade trots alla varningssignaler ett brev där KI stark rekommenderades att anställa Paolo Macchiarini.

””

TT