Annons
Nyheter

Wallström nöjd med debuten i säkerhetsrådet

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger sig vara nöjd efter Sveriges ordförandemånad i FN:s säkerhetsråd. Men osäkerheten om vad USA:s nya ledning innebär är stor och striden för dem som tror på organisationer som FN och EU är inte över, enligt Wallström.(TT)
Publicerad 1 februari 2017
””
””

Wallström arbetar för att få till stånd ett möte med sin ryske kollega Sergei Lavrov, och säger att det kan bli av "inom kort". Det är två år sedan de sist möttes.

Bräcklig romans?

Annons

Det finns bedömare som tror att USA:s nye president Donald Trump ska bilda duo med Rysslands Vladimir Putin, med oklara följder för FN och EU. Om det kan man bara spekulera, invänder Wallström.

””

Utrikesministern tycker att Sverige har lyckats efter omständigheterna bra med målen för januari månads ordförandeskap. Målen var att stötta den nye generalsekreteraren Antonio Guterres till en bra start, att trycka på om vikten av FN:s konfliktförebyggande arbete och kopplingen mellan kvinnor, fred och säkerhet samt förbättra säkerhetsrådets sätt att arbeta. I höstas var stämningen mycket dålig, med hårda ord även bakom stängda dörrar och vägen till resultat krokig, svår och lång. Nu är det inte riktigt lika uselt, enligt Wallström

””

Innebär bekymmer

Strax före jul, en vecka innan Sverige tog plats i säkerhetsrådet, antog rådet en resolution om fredsprocessen i Mellanöstern. Det ovanliga var att USA, då ännu under Barack Obamas övergångsstyre, inte lade in sitt veto och stoppade den. I resolutionen fördöms israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark, vilket inte har förhindrat att flera beslut om nya bosättningar tagits sedan dess.

””

Donald Trump försökte stoppa resolutionen trots han inte hade tillträtt och har, liksom Israel, dömt ut den hårt och anklagat Obama för att gjort den möjlig.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons