Annons
Nyheter

Ytterligare två häktade för sprängdåd

Två personer med nazistkopplingar häktades på fredagen misstänkta för inblandning i dåden med sprängladdningar i Göteborg. Sedan tidigare sitter också en tredje man häktad i ärendet. En 50-årig man häktades för två fall av allmänfarlig ödeläggelse och ett fall av försök till samma brott.(TT)
Publicerad 3 februari 2017

En 50-årig man häktades för två fall av allmänfarlig ödeläggelse och ett fall av försök till samma brott. Efter en och en halv timmes förhandling beslutade Göteborgs tingsrätt att inte häkta honom för mordförsök som åklagaren yrkat, skriver Göteborgs-Posten. Istället rubricerades den sprängladdning som exploderade utanför ett asylboende i Västra Frölunda, där en person skadades allvarligt, som "allmänfarlig ödeläggelse".

Medlemmar av nazirörelse

Annons

Lite senare häktades också en 20-årig man på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Båda misstänkta nekar till brott.

Attentaten har riktats mot Syndikalisternas lokaler och mot asylboenden.

Enligt Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, är uppfattningen att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen som är en nazistisk organisation.

Säkerhetspolisen kopplades in efter en sprängning vid Syndikalisternas lokaler i centrala Göteborg i november i fjol. Det dådet kopplades senare samman med ytterligare två.

Laddning hittades

Den 5 januari exploderade en sprängladdning utanför ett asylboende i Västra Frölunda och en person skadades allvarligt. Några veckor senare hittades en sprängladdning vid ett boende för nyanlända på Lilleby camping i Göteborg. Där hittades en laddning som om den detonerat hade orsakat mycket allvarlig skada, enligt Säpo.

De tre männen är på olika sätt och med olika brottsrubriceringar misstänkta för inblandning i dåden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons