Nyheter

SOK tar kritiken med ro efter IOK:s besked

IOK ser Stockholm som en av sju möjliga värdstäder för vinter-OS 2026 - trots att ingen ansökan är inlämnad. Nu får Sveriges olympiska kommitté (SOK) kritik från politiskt håll i Stockholms stadshus. - Jag har stor respekt för våra politiker, säger Richard Brisius, vd för SOK:s kampanj.(TT)
Publicerad 3 april 2018

Sverige är ett av sju länder vars olympiska kommitté har lämnat in en intresseanmälan för att arrangera vinter-OS 2026, uppger Internationella olympiska kommittén (IOK).

Det betyder att Stockholm fortfarande kvarstår som en tänkbar värdstad, även om det politiska stödet fortfarande saknas för att en formell kandidatur ska kunna bli verklighet.

Nu får Sveriges olympiska kommittés (SOK) kandidatur kritik.

"Märkligt"

"Det är märkligt att en nationell olympisk kommitté driver på för en kandidatur utan att den tilltänkta värdstaden står bakom ansökan. Just nu är det här en OS-kandidatur som saknar en värdstad. För att vi liberaler ska kunna stödja en eventuell kandidatur måste stockholmarna tillfrågas eftersom de kommer påverkas inför och under spelen", säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare i ett pressuttalande.

Richard Brisius, som är vd för SOK:s kampanj för att få OS och Paralympics till Sverige om sex år, tar kritiken med ro.

””

"Behöver leverera"

Övriga sex intressenter inför OS 2026 är Graz (Österrike), Calgary (Kanada), Sapporo (Japan), Sion (Schweiz), Erzurum (Turkiet) och Cortina d'Ampezzo/Milano/Turin (Italien).

För att Stockholm i slutändan ska kunna lämna en bindande ansökan krävs stöd från de lokala politikerna och ett godkännande från regeringen.

””

TT