Nyheter

Aregawi vill tillbaka till Sverige

Abeba Aregawi friades från dopningsanklagelserna, men stoppades från att delta i OS i Rio de Janeiro. Nu vill löparstjärnan tillbaka till Sverige, skriver Expressen. Förbundet ska träffa Aregawi i höst och diskutera kraven på henne.(TT)
Publicerad 9 september 2016

Abeba Aregawi har tidigare sagt att hon respekterade friidrottsförbundets beslut att stoppa henne i OS, trots att dopningsärendet mot henne var nedlagt. Och VM-ettan på 1 500 meter 2013 vill tävla för Sverige igen.

Förbundskapten Karin Torneklint hoppas på ett möte med Aregawi i oktober. Det finns saker att reda ut:

””
””

Etiopiskfödda Aregawi bor och tränar mest i Addis Abeba. 26-åringen är svensk medborgare sedan sommaren 2012, men tävlade för Etiopien i London-OS samma år och började tävla för Sverige den hösten.

Aregawi lämnade ett positivt dopningsprov utanför tävling i Etiopien i mitten av januari. Provet hade spår av meldonium, ett preparat som förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller och blev förbjudet den 1 januari. Den 29 februari stängdes hon av tills vidare av Svenska friidrottsförbundet. Men oklarheter kring hur länge meldonium kan spåras gjorde att Aregawi liksom många andra i samma situation friades helt. Hon stoppades dock från att tävla i OS.

TT