Nyheter

Taktisk triumf bakom Djurgårdens derbyseger

Genidraget att flytta upp mittbacken Erik Johansson till mittfältet bäddade för Djurgårdens derbyseger mot Hammarby - den första på elva år. Med sina tre framspelningar låg han bakom samtliga blårandiga mål i 3-1-segern. - Det var längesen. Det var pojklagsfotboll senast.(TT)
Publicerad 2 september 2018

13 augusti 2007. Det var senaste gången Djurgården slog Hammarby i ett fotbollsallsvenskt derby. Elva år senare var det inte mycket som talade för ett trendbrott på ett soligt Tele2 arena inför 26 937 personer på läktarplats. Tabelltvåan Hammarby var laget med all press på sig. I bra form och guldjagande som laget är.

Men Djurgårdens taktiska triumf såg till att straffa Hammarby rejält.

Med nio insläppta mål på de senaste tre matcherna valde tränaren Özcan Melkemichel att förändra. Upp med mittbacken Erik Johansson i en defensiv mittfältsroll i ett slags "flexibelt 4-3-3" som Melkemichel själv kallade sin formation.

"Ganska bra fötter"

Taktiken visade sig vara genial. Försvarsmässigt kom inte Hammarby till lika många möjligheter som tidigare - och offensivt bidrog inte minst Erik Johansson.

Tränaren Özcan Melkemichel var naturligtvis nöjd.

””
””
””

Mrabti satte ettan

Minst sagt. Lugnet med bollen och blicken för spelet låg bakom samtliga av Djurgårdens mål. Det första kom i den 20:e minuten när Johansson kom centralt med bollen och lyfte in den till Kerim Mrabti. Lobbpassningen satt perfekt och friställde Mrabti som kyligt prickade in 1-0.

I den andra halvleken byttes Mrabti ut och in kom Haris Radetinac. En målskytt mot en annan, skulle det visa sig. Återigen var det Erik Johansson som stod för en mönsterpassning när Radetinac kunde peta in 2-0 i den 59:e minuten.

Men denna gång kom repliken snabbt. En misslyckad hemåtpassning bjöd Hammarbys blixtsnabbe Vladimir Rodic på en gratischans - som han förvaltade till en reducering, 1-2 i den 65:e minuten.

Hammarby tryckte även på för kvittering, men fick i stället se Erik Johansson göra sin tredje assist för dagen. Efter en snygg brytning på mittplan såg han hur Aliou Badji stack i djupled, Johansson slog passningen och Badji sprang sig fri och rullade in 3-1 i den 89:e minuten.

””

TT: Tror du att du får fortsätta där nu?

””

Hammarby får därmed gå på landslagsuppehåll med fem poäng upp till serieledande AIK. För Djurgården innebär segern att man klättrar till en sjundeplats, på samma poäng som nya tabellsexan Sundsvall.