Nyheter

Sverige illa ute i VM - föll mot Norge

Sex raka svenska VM-segrar blev inte sju. I stället blev det platt fall mot Norge. Efter förlusten, 27-30, är handbollslandslaget riktigt illa ute i kampen om semifinalplatserna. - Helt och hållet vårt eget fel, säger Hampus Wanne.(TT)
Publicerad 21 januari 2019

Förutsättningarna var enkla inför det hett emotsedda mötet mellan Sverige och Norge i "Boxen" i Herning. Vid seger skulle Blågult säkra semifinalspel och samtidigt släcka medaljhoppet för Norge.

Nu är det i stället Norge som har ena benet i semifinal, medan Sverige är rejält pressat inför gruppavslutningen mot hemmanationen Danmark på onsdag. Då krävs med största sannolikhet svensk seger - dessutom troligen med minst tre mål - för att ta sig vidare i VM.

””

Det hade varnats för superstjärnan Sander Sagosen och de norska kontringarna, två hot som Blågult hade rätt bra kontroll på till att börja med. I stället var det lite typiskt när Sagosen sköt utanför och Sverige kunde kontra in 11-9 genom just Wanne.

Det var första och enda gången som Sverige hade en tvåmålsledning i matchen.

Ryck före paus

I stället svängde matchen till Norges fördel i slutet av första halvlek - och det rejält. Sveriges anfallsspel fungerade bra utan skadade spelmotorn Jim Gottfridsson mot Tunisien i lördags, men nu slarvades det rejält. Efter att det stått oavgjort åtta gånger i matchen kom det norska rycket med tre raka mål i slutminuterna av första halvlek. Glödheta kantspringaren Magnus Jøndal avslutade målskyttet i halvleken med sin sjunde fullträff.

Mikael Appelgren förhindrade att underläget var ännu större med en vass räddning i slutsekunden, men efter en halvlek som inte var hans bästa i VM ersattes han av Andreas Palicka efter paus.

Sverige var i behov av en bra start på andra halvlek, men den uteblev även om "Palle" räddade första skottet. Med svenskar utvisade drog Norge ifrån och hann bjuda på en läcker japanare på vägen fram till en sjumålsledning, 22-15, efter sju minuter. Det märktes att det här var det i särklass vassaste motståndet som Sverige har stött på hittills i turneringen.

””
””

Kom tillbaka

Men Blågult krympte ganska snabbt underläget till fyra. Var Norge, som hade mött Egypten ett knappt dygn tidigare, på väg att tröttna?

Med sex minuter kvar skiljde fortfarande fyra och det såg kört ut, men Sverige gav aldrig upp. Kim Andersson hittade målet och plötsligt var Norge bara två före, men närmare än så blev det aldrig. Till slut skiljde tre mål mellan lagen.

Den svenska spurten kan ändå bli viktig eftersom semifinalkampen - om Blågult vinner på onsdag - kan bli ett målskillnadsdrama mellan Sverige, Norge och Danmark.