Nyheter

Från fiaskovarning till publikfest

Arrangörerna stod inför den största utmaningen i Paralympics historia. Men på något sätt har de lyckats vända farhågor om fiasko till en fest. - Det är knappt man hör vad speakern säger, säger simmaren Maja Reichard om stödet på läktaren.(TT)
Publicerad 13 september 2016

För två veckor sedan gick Phiilp Craven, ordförande i Internationella paralympiska kommittén (IPK) ut och erkände att biljettkrisen inför Paralympics saknade motstycke. Att endast tolv procent av biljetterna, cirka 200 000 till antalet, hade sålts var inget annat än en enorm missräkning.

Men med hjälp av rejält sänkta biljettpriser och världsomspännande kampanjer på nätet har arrangörerna i Rio på något sätt lyckats vända på steken trots den snäva tidsmarginalen. Plötsligt har Paralympics blivit den publikfest man hade hoppats på.

"Sjuk stämning"

””

Häromdagen konstaterades att det undantaget London 2012 aldrig förr har sålts så många biljetter till ett Paralympics. Siffran från Peking 2008, 1,7 miljoner sålda biljetter, passerades i lördags. På måndagen hade 1,9 av 2,5 miljoner biljetter sålts i Rio.

I den olympiska parken, där många av arenorna ligger, har det varit mängder av människor de senaste dagarna. Under helgen var det över 160 000 personer inne i OS-parken båda dagarna, fler än någon dag under OS förra månaden.

””

79 simvärldsrekord

I Olympic Aquatics Stadium, där simningen avgörs, har ljudnivån emellanåt varit öronbedövande. Inte konstigt, med tanke på att publiken tycks älska världsrekord. Och i simarenan har det satts smått otroliga 79 världsrekord under de fem första dagarna.

””
””

Samma tryck överallt

Att Paralympics trots alla tveksamheter har blivit en publikfest är viktigt, säger hon.

””

Det ska sägas att det är långt ifrån fullsatt på alla tävlingar. Men även med en del tomma stolsrader har publiktrycket stundom varit magnifikt.

””
””

TT