Ingen Son i armén - då kan regeln ändras
Förr eller senare är det armén som gäller. Det är vardagen för alla sydkoreanska män i ett land där en 21 månader lång militärtjänstgöring är obligatorisk för alla. Eller ja, inte riktigt för alla. Guldmedaljörer i de asiatiska spelen samt medaljörer oavsett valör i OS får enligt reglerna slippa göra militärtjänst.
Dessa regler, som infördes 1970 i samband med att Sydkorea ville satsa på att bli en världsmakt på idrottsscenen, innebar att både det sydkoreanska herrfotbollslandslaget och basebollaget på de Asiatiska spelen nyligen var stjärntunga.
"Genomgående undersökning"
I fotbollen så valde Tottenhams stjärna Heung-Min Son att delta, och kunde också efter en förlängningsseger i finalen mot ett U21-betonat Japan med tårar i ögonen konstatera att han kan fullfölja sitt nyligen påskrivna femårskontrakt med Londonklubben.
I basebollturneringen var det också idel stjärnor, då den sydkoreanska ligan tog en paus över spelen. Till skillnad från främsta konkurrenterna Japan och Taiwan, som skickade amatörlag.
Allt detta har gjort att man nu i Sydkorea ser över reglerna.
””
Vissa sydkoreaner menar att det inte är rättvist att vissa framstående landsmän får den typen av privilegier.
"Lite avundsjuk"
Andra tycker tvärtom.
””
20-åriga studenten Min-Jae Kang är på samma spår.
””
Ett förslag som diskuterats är att ge undantag utifrån ett poängsystem i stället för genom mästerskapsmedaljer. Ett förslag som bland annat Kee-Heung Lee, ordförande i den sydkoreanska olympiska kommittén, står bakom.
Detta system skulle då enligt vissa förhindra "incidenter" som den när dåvarande Arsenalspelaren Chu-Yong Park sköt fram sin tjänstgöring genom att bosätta sig i Monaco, följt av att han slapp den efter att ha tagit medalj på London-OS 2012.
TT