Nyheter

Kaos i Australiens landslag inför VM

Förbundskaptenen Alen Stajcic fick sparken med hänvisning till "arbetsmiljön" kring det australiska fotbollslandslaget. Stajcic själv säger att beskedet kom överraskande - men enligt förbundet har han erkänt att miljön varit "dysfunktionell".(TT)
Publicerad 11 februari 2019

Australiens damlandslag är rankat sexa i världen och spelar VM i Frankrike i sommar. Men det råder långt ifrån harmoni i laget.

I januari fick förbundskaptenen Alen Stajcic sparken, bara några månader före VM, med hänvisning till "arbetsmiljön" och med tanke på "spelarnas välmående". Ett beslut som fattades efter intervjuer och anonyma enkätundersökningar.

Enligt uppgifter till Sydney Morning Herald ska det bland annat ha framkommit att ledarteamet stått för homofobiska kommentarer och även kommenterat spelarnas vikt.

Förstört rykte

Nu har Stajcic för första gången uttalat sig offentligt i frågan, och säger att han bland annat överväger att vidta rättsliga åtgärder mot det australiska fotbollsförbundet, FFA.

””

Enligt Stajcic fick han sparken utan någon egentlig orsak och utan att missförhållanden inom laget kunde tillskrivas honom.

””

Besvikna spelare

Förbundet å sin sida slår nu tillbaka.

Enligt förbundet ska Stajcic ha medgett att miljön i landslaget var dysfunktionell och bland annat sagt att "så kommer det alltid att vara".

Flera spelare har via sociala medier uttryck att de blivit chockade, förkrossade och besvikna över att Stajcic, som tagit dem upp en fjärdeplats på Fifa-rankningen som bäst, fått lämna.

Någon ersättare har ännu inte presenterats.

TT