Nyheter

Lång väg genom VM-gruppen för fansen

För lagen som flyger mellan spelorterna i chartrade plan är avstånden hanterliga. För fansen är fotbolls-VM i Ryssland en rejäl logistisk utmaning - och allra längst reser svenskarna. - Det är ju en riktig nitlott, säger Lena Hunt, ordförande för Camp Sweden.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

Det är inte helt enkelt att få tag på Lena Hunt.

Den ideella supporterorganisationen Camp Swedens ordförande har haft fullt upp sedan domaren Antonio Mateus slutsignal på San Siro i Milano annonserade att Sverige, och inte Italien, var klart för fotbolls-VM i Ryssland.

I ena stunden handlar det om hutlösa prishöjningar på hotellrum, i nästa om visumproblematik och sedan om mejlväxling med Sotjis borgmästare om supportermatchen mellan Sverige och Tyskland.

””

Lena Hunt är inte överens med presidenten Vladimir Putin om hur ett land bör styras - "det handlar om hur man behandlar sitt folk, de mänskliga rättigheterna helt enkelt" - och valde att inte åka till Ryssland till EM-kvalmatchen i Moskva 2015. Under VM ser hon en match, den mot Tyskland i Sotji på midsommardagen.

"Väldigt synd"

Supportrarna som ska se alla Sveriges gruppspelsmatcher blir beresta. Det är 353 mil fågelvägen från Nizjnij Novgorod (Sverige-Sydkorea 18 juni), via Sotji (Tyskland 23 juni), till Jekaterinburg (Mexiko 27 juni). Ingen annan nation reser lika långt i VM.

””

Det är oklart hur stor del av den svenska supporterskaran i Ryssland som bär med sig Karin Boyes dikt "I rörelse" - de kan ju också ha sett SVT:s VM-krönika från 1994 - men faktum är att många valt att gå på poetens ord när de brottas med avstånden i VM-värdlandet: "Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd".

””

Stora prishöjningar

Bland annat på grund av avstånden blir det inget gemensamt boende för fansen i Ryssland. Vid sidan av resvägarna har just login varit ett av de stora problemen inför mästerskapet.

””

De svenska fansen har gjort det till en tradition att tåga till mästerskapsmatcherna i gemensam trupp. Så lär det bli i Ryssland också, även om Camp Sweden den här gången inte har sökt tillstånd för marscherna.

””

"Är enastående"

Camp Sweden-ordföranden tror på Sverige i VM - och inte minst på förbundskaptenen Janne Andersson.

””

TT: Så Janne Andersson har fansens förtroende?

””

Rättad: Avstånden i faktarutan har korrigerats. I en tidigare version placerades Rostov och Nizjnij Novgorod, utom för Sverige, på fel koordinater.

TT