Nyheter

Luleås dystra derbysvit över

Luleå bröt en mardrömssvit när man besegrade Skellefteå på bortais med 3-1. Där hade laget bara tagit en trepoängare tidigare på 31 försök. Stor del i segern hade den ärrade backkämpen Jan Sandström som gjorde sin 1000:e match på högsta nivå.(TT)
Publicerad 8 december 2016

Där satte lagkompisarna på honom en gruvhjälm och en overall innan han återvände ut på isen för att ta emot hyllningarna från Luleås supportrar.

De hade ihärdigt stått kvar på läktaren och sjungit "Du får aldrig lämna Luleå - Janne Sandström är vår kung."

Sådan segerglädje hade de inte känt på många år i Skellefteå.

””

Skellefteå inledde bäst

Han är fortfarande oerhört nyttig med sitt uppoffrande spel. David Petraseks rekord på 1018 matcher kommer snart att ryka all världens väg innan Luleåveteranen tackar för sig.

Annars gick inledningen klart till ett formstarkt Skellefteå som satte högsta fart i början. Man snurrade friskt med Luleå, som i motsats till Skellefteå varit inne i en tung period och förlorat fem av sina sex matcher före norrderbyt.

Skellefteå tog också ledningen efter 5.58. Ett rykande powerplay från hemmalagets sida avslutades med ett lika rykande skott från Andrew Calof som Luleåmålvakten Joel Lassinantti inte kunde stoppa.

Men Luleå slingrade sig successivt ur gastkramningen, tog sig in i matchen mer och mer och skapade i slutskedet av den första perioden några halvchanser.

Luleå chockstartade den andra perioden. Redan efter 20 sekunder satte Johan Forsberg pucken i nät bakom Skellefteås målvakt Joni Ortio. Därmed satte han punkt för lagets måltorka som varat i mer än två matcher och två perioder. Luleå var i fortsättningen det bättre laget, lyckades sätta press på Skellefteå i offensiv zon och satte stopp för hemmalagets anfallsspel.

Statistiken från tidigare norrderbyn pekade tydligt i favör för Skellefteå, som bara förlorat ett av 31 hemmamöten mot Luleå under ordinarie speltid.

Kennedy hjälte

Men sviter är till för att brytas och Luleå behöver inte be om ursäkt för segern där Tim Kennedy blev matchhjälte med sitt 2-1-mål i början av den tredje perioden.

Då bröt Luleåforwarden ett Skellefteåanfall och fick fritt fram mot Skellefteås mål där han säkert satte ledningsmålet till 2-1 i nät. 3-1 kom sedan i öppen kasse.

””

Skellefteås nygamle kanadensare Bud Holloway presenterades före matchen men fick  inte spela eftersom alla papper från Migrationsverket inte är klara. Han hade behövts på isen.

TT