Nyheter

Mäktiga vändningar i Europa League-fotbollen

Marseille och Salzburg stod för var sin mäktig vändning som tog lagen till semifinal i Europa League. Arsenal och Atlético Madrid var båda illa ute - men tog sig till slut också vidare.(TT)
Publicerad 12 april 2018

Efter två minst sagt dramatiska Champions League-kvällar ville inte lillebror Europa League vara sämre när kvartsfinalreturerna avgjordes på torsdagen.

Några svenskar blir det inte i semifinal. Emil Forsbergs Leipzig hade 1-0 med sig till Marseille, där Bruma ordnade en tysk drömstart på Stade Vélodrome med mål redan i andra minuten.

Sedan blev det rejält svängigt. Inom loppet av drygt en halvtimme i första halvlek vände Marseille till 3-1 och kopplade greppet. I andra halvlek hoppade Forsberg in bara minuten innan Jean-Kévin Augustin reducerade och gav Leipzig övertaget igen.

Läckert av Payet

Men Marseille fick sista ordet. Dimitri Payets 4-2 i 60:e minuten var dessutom vansinnigt vackert. Efter en överstegsfint tog sig fransmannen in i straffområdet och dunkade in bollen i bortre krysset inför en extatisk hemmapublik. När Leipzig jagade ett mål som kunde ta laget vidare kontrade Marseille och satte genom Hiroki Sakai 5-2 i öppet mål.

Kvällens andra vändning var till och med mer spektakulär. Efter en 2-4-förlust i Rom hamnade Salzburg i en ännu brantare uppförsbacke när Ciro Immobile gav Lazio ledningen i returens 55:e minut.

Salzburg var tvingat att göra tre mål på 35 minuter - men behövde bara 20 minuter för att göra fyra. Munas Dabbur (i 56:e minuten), Amadou Haidara (72:a), Hwang Hee-Chan (74:e) och Stefan Lainer (76:e) såg med var sitt mål till att vända till en 4-1-seger som tog österrikarna vidare.

Arsenal reste sig

I Moskva gick CSKA, utan revbensskadade Pontus Wernbloom i truppen, fram till 2-0 mot Arsenal efter mål av Fedor Tjalov och Kirill Nababkin. Arsenal - som vann med 4-1 i London - var bara ett mål från att slås ut. Men med kvarten kvar skruvade Danny Welbeck snyggt in en 1-2-reducering efter fint väggspel med Mohamed Elneny. I slutet kom också en kvittering från Aaron Ramsey och Arsenal kan se fram emot semifinal efter 2-2 och 6-3 totalt.

Atlético Madrid följde upp 2-0-segern hemma med att förlora bortamötet mot Sporting Lissabon. Fredy Monteros mål blev dock matchens enda och Atlético gör Marseille, Salzburg och Arsenal sällskap i semifinalerna som lottas på fredagen.

TT