Nyheter

Mindre ligor kritiserar Uefa

De kommande förändringarna av Champions League kritiseras hårt av EPFL, organisationen för de inhemska ligorna i Europa. EPFL menar att klyftorna i klubbfotbollen kommer att öka.(TT)
Publicerad 8 september 2016

EPFL, som representerar 24 europeiska ligor, begär att Uefas kommande ordförande (efter avstängde Michel Platini) ska omvärdera förändringarna av Champions League, som ska börja gälla säsongen 2018-2019.

De fyra högst rankade ligorna i Europa ska garanteras fyra platser i mästarturneringens gruppspel. Nu har de tre topprankade ligorna - den spanska, engelska och tyska - tre gruppspelsplatser, och det lag som slutar fyra i respektive liga får en kvalplats. Den fjärderankade ligan, den italienska, har två direktplatser till Champions League. Formatet med 32 lag i gruppspelet ska vara kvar. Det innebär att nyordningen går ut över de mindre ligorna. Dessutom ska mer av prispengarna gå till lag som går långt i turneringen.

Europeiska fotbollsförbundet tog fram förslaget som ett motdrag då de största klubbarna började diskutrera en så kallad superliga.

Nu antyder EPFL att en konsekvens kan bli ett slut på avtalet att inhemska ligor ska anpassa spelprogrammen så att de inte krockar med Champions League.

"En stor förändring inom europeisk fotboll har tillkännagivits utan stöd av arrangörerna av de inhemska ligorna i Europa", säger EPFL i ett uttalande.

"Sättet som Uefa agerat i det här ärendet är oacceptabelt för en organisation som utger sig för att vara det styrande organet för fotboll i Europa".

"Detta beslut kommer att öka gapet mellan de största klubbarna i Europa och alla andra."

TT