Nyheter

Pärson om guldpressen på hemmaplan

OS-guld i fjol, nu ett VM inför hemmapublik. Det kan vara både bra och dåligt för de svenska guldhoppen i alpina VM, tror Anja Pärson. - Det är klart att man känner av pressen, säger alpinstjärnan, som var en liknande sits inför förra VM i Åre. Guld till Frida Hansdotter, guld till André Myhrer.(TT)
Publicerad 3 februari 2019

Guld till Frida Hansdotter, guld till André Myhrer.

OS i Pyeongchang för ett år sedan blev precis det som svensk alpinåkning behövde inför hemmamästerskapet i Åre. De båda blågula slalomstjärnorna kommer till mästerskapet som regerande olympiska mästare, som självklara affischnamn och stora publikfavoriter.

Det gäller bara att hantera den mentala pressen som en OS-medalj också innebär.

Anja Pärson var i ett liknande läge inför VM i Åre 2007. Det var året efter succén på OS i Turin, där det blev guld i slalom och silver i både störtloppet och kombinationen.

Nu förväntade sig alla att hon skulle göra om det inför hemmapubliken.

"Otroligt nervös"

””
””

Men samtidigt som nerverna spökade hade Anja Pärson gott om rutin från stora mästerskap. Det blev guld värt - tre gånger om.

Inför super-G:n var hon så nervös att "allt blev snurrigt". Men svenskan fick den perfekta starten - ett guld direkt i första tävlingen. Tre dagar senare tog hon guld även i superkombinationen, därefter ytterligare ett guld i störtloppet. Som avslutning kom dessutom ett brons i slalomen.

””
””

Rutinen kan avgöra

Varken Frida Hansdotter eller André Myhrer har haft någon perfekt säsong hittills. Myhrer har varit trea som bäst, Hansdotter har en andra- och två tredjeplatser.

Samtidigt har även de båda senaste svenska OS-guldmedaljörerna gott om mästerskapsrutin.

Därför hoppas Anja Pärson att de ska kunna dra nytta av hemmapubliken snarare än tvärtom.

””

TT