Nyheter

Polisrazzia kopplad till skidskytteordförande

Sent på tisdagen genomfördes en polisrazzia på Internationella skidskytteförbundet IBU:s kansli i Salzburg. Razzian har kopplingar till norske ordföranden Anders Besseberg, som dock blir kvar på posten tills vidare.(TT)
Publicerad 11 april 2018

Razzian som gjordes mot IBU, där norrmannen Anders Besseberg är ordförande sedan 1992, ska enligt internationella antidopningsbyrån Wada ha med en dopningsutredning att göra. IBU uppger samtidigt att razzian har kopplingar till en utredning som fokuserar på Besseberg och generalsekreteraren Nicole Resch.

"IBU:s styrelse tar frågan på största allvar", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Har träffat visselblåsare

Enligt norska tv- och radiobolaget NRK, som var först att rapportera om razzian, har Resch blivit förhörd i ärendet. Generalsekreteraren ska enligt IBU ha begärt att vara tjänstledig på grund av den pågående polisutredningen. Anders Besseberg, som tidigare har klargjort att han ska lämna sin post senare i år, fortsätter dock tills vidare som ordförande.

””
””

NRK har publicerat uppgifter om att en polisrazzia i Norge med kopplingar till ärendet också har gjorts, vilket bekräftas av Wada. NRK har dessutom träffat den ryska visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov på okänd ort i USA. Han hävdar att IBU har varit inblandat i manipulation av ryska skidskyttars blodpass inför OS i Sotji 2014.

””

Samuelsson kritisk

Sebastian Samuelsson, som tog OS-guld i stafett och silver i jaktstart i Pyeongchang, bojkottade världscupavslutningen i ryska Tiumen och hänvisade till landets undermåliga antidopningsorganisation.

””
””

TT