TT-Sport

Revanschlustan lyfte Coleman

TT-Sport Artikeln publicerades

I höstas funderade hon på att sluta med simningen då hon stängdes av från landslaget - nu har revanschlustan gjort Michelle Coleman, 23 år, bättre än någonsin och till ett medaljhopp i VM. - Jag ville bevisa att jag kan och klarar det här själv, säger världstvåan på 200 meter fritt.(TT)

På tisdagen hoppar hon i vattnet på sin specialdistans där hon blev sjua i OS-finalen i Rio de Janeiro.

I år har hon förbättrat sitt personliga rekord med fyra hundradelar (1.55,64) och är världstvåa bakom suveräna amerikanskan Katie Ledecky, som tog OS-guld efter en vild kamp mot Sarah Sjöström. Den senare har ju lagt ned sin satsning på distansen.

Inte illa av Coleman som så sent som i höstas funderade på att lägga av med simningen.

Då hade hon och Jennie Johansson stängts av från landslaget efter en långvarig konflikt om sponsorer. Droppen för simförbundet blev när duon stängdes av från att representera Sverige på OS-avslutningen av disciplinära skäl.

Stoppad från VM

Därmed fick inte Michelle Coleman tävla på kortbane-VM i Kanada som hon hade planerat. Jennie Johansson påverkades inte då hon ändå inte skulle ställa upp där.

Coleman erkänner att en stark revanschlusta drivit henne till sin, så här långt, bästa säsong i karriären.

– Lite så kände jag direkt efter, det gjorde jag. Jag hittade tillbaka, säger hon.

Coleman har alltid haft talangen och genombrottet i långbana kom på EM i Berlin 2014 där hon tog brons på 100 meter fritt. Som lagkappssimmare har hon också vunnit fem mästerskapsmedaljer.

"Aldrig varit snabbare"

Finalplatsen på OS i fjol var den första för henne på världsnivå. Att hon är så högt rankad som tvåa är nytt för henne och ger en större press.

– Jag tittade i startlistan och där är jag fyra (anmälningstiderna är även från i fjol), så det finns tjejer som har simmat snabbare. Det kommer att vara tufft, jättetufft, men jag ser fram emot det.

– Jag har aldrig varit snabbare i mitt liv varken på 100 (världsåtta) eller 200 så det känns jättekul. Jag känner mig trygg och säker i min simning och med min träningsbakgrund, säger hon.

Coleman visade redan i söndags i den korta frisimslagkappen - där hon överlät startsträckan till Sarah Sjöströms lyckade världsrekordförsök - att hon är i extremt bra form.

I försöken slog hon personligt rekord på startsträckan med 53,21. Med flygande start i finalen gjorde hon 52,68.

VM kan bli riktigt roligt för Michelle Coleman.