Nyheter

Holm: "Omfattningen är skrämmande"

McLaren-rapportens nya uppgifter om den utbredda ryska dopningen väcker starka reaktioner i idrottsvärlden. - Omfattningen är skrämmande, säger förre höjdhopparen Stefan Holm. Holm har på senare år jobbat inom Internationella olympiska kommittén mot dopning och är förvånad över de nya uppgifterna.(TT)
Publicerad 9 december 2016

Holm har på senare år jobbat inom Internationella olympiska kommittén mot dopning och är förvånad över de nya uppgifterna.

””
””

TT: Hur ska man kunna känna förtroende för ryska idrottare i framtida mästerskap?

””

"Blir fundersam"

Rikard Grip, förbundskapten för skidlandslaget, nåddes av uppgifterna mitt under uppladdningen inför helgens världscuptävlingar i Davos. Han ledde landslaget även i OS i Sotji 2014 och blir nedslagen av det utbredda ryska fusket.

””
””

TT: Vad tänker du till exempel kring femmilen i OS där Ryssland tog en trippelseger?

””

Kristina Olinder, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, säger till TT att Ryssland har tappat sitt förtroende för en lång tid framåt.

””
””
””

"Inte förvånad"

En som inte överraskades av de nya uppgifterna är Hans Chrunak, före detta förbundskapten i simning.

””

Under sin karriär som förbundskapten var Chrunak mycket frispråkig kring dopningsproblematiken och var till exempel i slutet av 90-talet en av de första som officiellt anklagade kinesiska simmare för dopning.

TT: Att något sådant här händer nu nästan 20 år senare, vad ger dig för hopp att dopning verkligen kan stoppas?

””

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson:

"För att citera Magnus Uggla, jag mår illa", säger han i ett pressmeddelande.

"Det är viktigt att de internationella idrottsorganisationerna ökar sitt samarbete för att hitta fuskarna. En central del är att Wadas oberoende och roll som utredare stärks. Idrott utan rent spel förlorar all trovärdighet".

Chefen för antidopningsorganisationen i Danmark, Michael Ask, tycker inte att ryska idrottare har någon plats i internationella tävlingar.

””

TT