Annons
Nyheter

Ryssland fråntas skidskytte-VM

Skidskytte-VM 2021 skulle ha avgjorts i ryska Tjumen. Det blir inte så. Ryssland uppmanas att frånsäga sig arrangemanget. - Vi är tvungna att agera handlingskraftigt, säger IBU:s vice ordförande Olle Dahlin till Radiosporten.(TT)
Publicerad 8 februari 2017

Gör man inte det senast den 24 februari kommer landet att fråntas mästerskapet. Internationella skidskytteförbundet (IBU) tog beslutet på en extrainsatt kongress dagen före VM-premiären i Hochfilzen.

Den extra kongressen kom till sedan 154 aktiva i förra månaden skrev under ett brev ställt till förbundet med krav på drastiska åtgärder, en konsekvens av alla ryska dopningsskandaler. Fransmannen Martin Fourcade, vinterns suverän på herrsidan, var en de ledande i uppropet.

Annons

Bryter mot Wadas regler

Tre av fyra förslag vann gehör. Det enda som inte kan genomföras är att dubbla maxstraffet för dopning från fyra till åtta år.

””

Ytterligare två förslag från de aktiva klubbades på kongressen.

+ Upp till en miljon euro (cirka 9,5 miljoner kronor) i böter till det förbund en dopningsavstängd tillhör. I dag är maxbeloppet 200 000 euro. Hänsyn ska tas till det enskilda förbundet ekonomiska resurser.

Gäller från nästa säsong

+ Indragna kvotplatser i VM, OS och världscupen till nationer med dopningsavstängda aktiva.

””

IBU kommer inte att stänga av några fler skidskyttar, trots att det totalt var 31 skidskyttar som pekades ut i McLaren-rapporten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons