TT-Sport

Ott Tänak ohotad vinnare i Svenska rallyt

TT-Sport Artikeln publicerades

Ott Tänak gick upp i ledningen i början på andra dagen och kunde sedan bevaka sin ledning hela vägen in i mål. Till slut vann estländaren med 53,7 sekunder och kunde jublande passera mållinjen på den sista specialsträckan i Svenska rallyt. - Det är fantastiskt. Det har varit en härlig helg.(TT)

Sista sträckan var en defilering för den fåordige estländaren. Han ledde stort och hade inga problem att bevaka sin ledning. Allt grundlades redan på fredagen då Tänak genom stabila tider kunde säkra en bra plats i startordningen för lördagen.

– Jag kunde bygga ett försprång under förmiddagen på fredag. Där grundlades segern, säger Tänak.

Utmanaren i en snödriva

Och när den främste utmanaren Teemu Suninen hamnade i en snövall tidigt under lördag förmiddag hade Tänak en komfortabel ledning som han kunde bevaka och utöka. Totalt tog han sex sträcksegrar.

– Det är förunderligt att vinna här i Sverige. Jag är väldigt lättad över att få segern, säger han.

Kampen stod istället om de övriga platserna på podiet. Till slut var det finske Esapekka Lappi som kunde ta andraplatsen, 3,0 sekunder före belgaren Thierry Neuville som stod för en imponerande upphämtning efter ett besök i snövallen under den första dagen.

Efter segern toppar Ott Tänak VM-tabellen med 47 poäng före Neuville på 40 och Ogier 31. Nästa VM-rally körs i Mexiko 7 till 10 mars.

Farväl Grönholm

Svenska rallyt betyder ett definitivt farväl för rallyikonen Marcus Grönholm. Finländaren gjorde comeback efter många års frånvaro. Rallyt var för att fira att han fyllde 50 förra året. Men om han är nöjd sin present?

– Nja, inte riktigt. Men det var värt det och ibland riktigt trevligt, säger han till TT.

TT: Kan du tänka dig att köra igen?

– Glöm det, aldrig i livet!

Tekniska problem

För Pontus Tidemand kunde det gått bättre. Han hade hoppats att kunna utmana i toppen men tekniska problem första dagen gjorde att han inte kunde hänga med. När bilen väl kom i ordning kunde han korta avståndet till de bästa, men några riktiga topplaceringar blev det aldrig. Han slutade på åttonde plats.

– Det känns bra. Jag har kommit i mål och jag har utvecklats under tävlingens gång, säger Tidemand till TT.

För Johan Kristoffersson i WRC2-klassen blev det inte riktigt som han hoppats. Besök i en snövall förstörde glädjen och Johan hamnade trea, över 2 minuter efter segraren. Det är osäkert om det blir något mer WRC2-rally i år.

– Det måste passa i kalendern och sedan är det en fråga om finansieringen, säger Kristoffersson.