Nyheter

Storfavoriten laddar för travderbyt

På söndag åker Readly Express ut till travderbyt på Jägersro som en av de största favoriterna i modern tid. Men tränaren Timo Nurmos tar det hela med ro. - Jag har hellre en häst som är storfavorit än en som står i ett högt odds.(TT)
Publicerad 2 september 2016

Readly Express har gjort 14 starter, vunnit elva av dem och varit tvåa i resten. Han vann största treåringsloppet i fjol, Kriteriet, på löpningsrekordet 1.12,6 efter en blytung löpning.

I år har fyraåringen krossat allt motstånd. Han har travat världsrekord över lång distans, 1.12,1. Och han lekte hem derbyuttagningen för tio dagar sedan.

Alltid med Jorma Kontio i sulkyn. Nordens segerrikaste travkusk med över 10 000 segrar.

””

Kompisar från förr

De gamla kompisarna Jorma och Timo från norra Finland har haft enorma framgångar sedan de flyttade till Sverige.

Nurmos har tränat svenska derbyvinnarna Beau Mec och Sahara Dynamite. I Finland har Nurmos & Kontio vunnit fyra derbyn.

””

Derbyveckan har varit intensiv. Många tidningsintervjuer, alla vill veta hur det är med stjärnhästen.

””

Betäckte 100 ston

Nurmos kvalade även in Ceasar Sisu till derbyfinalen. Örjan Kihlström körde ett perfekt lopp och vann uttagningsloppet i bra stil. Kihlström kör även på söndag.

””

Efter den fantastiska debutsäsongen och med tanke på Readly Express (Ready Cash) goda stamtavla ville många uppfödare använda honom som avelshingst. I Sverige är det ytterst ovanligt att en så ung hingst går till avel samtidigt som han tävlar. Under våren betäckte han närmare 100 ston.

Om allt går enligt planen kommer Readly Express att vara med i Europaderbyt på Vincennes-banan i Paris fredag den 14 oktober.

””

Men först gäller det att ta hem det svenska derbyt - som en av de största favoriterna någonsin.

TT