TT-Sport

Svensk VM-finalsvit var nära att brytas

TT-Sport Artikeln publicerades

Det hade aldrig hänt förut. Men nu var det ruskigt nära att det faktiskt hände. I slutändan var det dock Sverige som, via straffar och en 5-4-seger mot Schweiz, bokade sin plats i söndagens VM-final mot Finland. - Det är gåshud, säger Rasmus Enström som satte den avgörande straffen.(TT)

Sedan innebandy-VM startade 1996 har Sverige aldrig missat en VM-final - men i Prag under lördagen var det nära.

När Sverige snabbt gick upp i en 3-1-ledning i andra perioden så hade nog få förväntat sig den nervkittlande drabbning som väntade. Efter att ha reducerat innan sista periodpausen så rivstartade Schweiz, genom Patrick Mendelin, tredjeperioden med att utnyttja ett tafatt svenskt försvar för att hitta en kvittering. Och med bara några minuter kvar av slutperioden slog Mendelin till igen.

Rudd fixade förlängning

4-3 till alplandet och total eufori hos de rödklädda.

Och ett extrainsatt krismöte vid den svenska spelarbänken.

Frågan är om det var det mötet som inspirerade Alexander Rudd till den individuella aktion som räddade Sverige strax därefter.

Backhandpassen från bakom målet ställde allt och alla. Förutom Albin Sjögren, som stod där framför kassen för att dunka in 4-4-målet - vilket tog semifinalen till en förlängning som blev till ett straffavgörande.

Inbytt målvakt hjälte

Då bytte Sverige in målvakten och straffspecialisten Måns Parsjö-Tegnér, som tackade för förtroendet genom att rädda både schweizarnas andra och tredje straff.

Hans insats, kombinerat med att de svenska skyttarna bara brände ett av sina strafförsök, räddade Sverige från ett VM-praktfiasko.

Rasmus Enström satte den avgörande straffen för Sverige, som nu är klart för söndagens final mot regerande mästarlaget Finland.

– Det är gåshud. Det är lite lättnad också. Vi fick en bra start på straffarna, sedan började de sätta dem och vi bommade. Då kom trycket på mina axlar. Jag brukar säga "geni eller idiot". Jag blev geni. Vi är i final, det är det som är målet, säger han i ett pressmeddelande.

– Schweiz var bra och vi kom inte upp i vår nivå. Men vi vann ändå, det är en jäkla styrka.