Nyheter

Sverige vidare i EM - trots förlust

Sverige kunde inte upprepa prestationen från premiären, det blev förlust mot Slovenien med 23-25 i handbolls-EM. Men Sverige är ändå vidare till mellanrundan. Frågan är bara hur många poäng som följer med dit. Det är aldrig lätt att följa upp en succé.(TT)
Publicerad 6 december 2016

Det är aldrig lätt att följa upp en succé. Det kan många vittna om som försökt sig på att göra ett andra album, en andra tv-seriesäsong - eller spela en andra match i ett handbollsmästerskap på hemmaplan.

Efter den övertygande premiärinsatsen mot Spanien var det annars få som trodde att Slovenien skulle kunna vålla hemmalaget några problem på Hovet. Men så blev det.

””

Sverige fick en bra start på matchen mot Slovenien, med flera fina räddningar av Filippa Idéhn som fick starta i det svenska målet i stället för Johanna Bundsen.

Gulldén bar Sverige

Men framåt gick spelet ofta i stå i den första halvleken. Spelfördelaren Isabelle Gulldén fick dra ett tungt lass och var också den som såg till att Sverige var med i matchen med sina fem mål under de första 30 minuterna.

Förbundskaptenen Henrik Signell försökte att förändra matchbilden från bänken; plockade ut Ida Odén och Jenny Alm som inte hade någon lysande utdelning på avsluten, satte in Jamina Roberts och tog ner Nathalie Hagman som högernia. Men ingenting hjälpte riktigt. Ställningen i paus var 13-13.

Sverige fick inte något riktigt flyt i spelet heller efter halvtidsvilan, och inledde med två tekniska fel. Sju minuter och 42 sekunder in på den andra halvleken tog Slovenien ledningen för första gången i matchen och det blev i stället Sverige som fick jaga.

Gulldén kämpade och slet och höll Sverige kvar i den hårda och täta matchen, mycket tack vare utmärkt straffskytte där stjärnan var hundraprocentig. Totalt satte Gulldén tio mål, varav sex från sjumeterspunkten.

Den slovenska ledningen växte aldrig till mer än två mål, men trots hårt jobb lyckades Sverige inte komma i kapp.

””

Avslut mot Serbien

Sverige står nu på två poäng inför den avslutande matchen mot Serbien på torsdag. Tack vare att segern mot Spanien var så stor - sex mål - kan inget hota ett svenskt avancemang till mellanrundan. Frågan är dock hur många poäng Sverige får med sig till Göteborg.

Om Sverige slår Serbien blir det minst två poäng, men det kan bli till och med bli fyra poäng om Spanien samtidigt vinner stort mot Slovenien.

””

TT