Nyheter

Lycklig Swenn-Larsson hyllades av Shiffrin

Anna Swenn-Larsson grät i Flachau efter grenslingen som diskvalificerade henne. Mikael Shiffrin tröstade och den alpina skiddrottningen hade inte glömt händelsen. - Den kanske största vinnaren i dag är Anna, säger amerikanskan om svenskans efterlängtade fullträff.(TT)
Publicerad 2 februari 2019

Shiffrin vinner och vinner. Dubbeln i Maribor - storslalomen i fredags och slalomen 24 timmar senare - förde upp henne på 56 segrar i världscupen. Bara Lindsey Vonn (82) och Annemarie Moser-Pröll (62) har fler på damsidan. Och då är Shiffrin sex veckor från att fylla 24.

Anna Swenn-Larsson blir 28 i sommar. Hon har aldrig vunnit en tävling, trots talang, vilja, kunnande och flera års kuskande på den alpina världscupscirkusen.

Men sällan har branschen sett en lyckligare tvåa än i Maribor på lördagseftermiddagen. Hon hoppade på skidorna, slängde gång på gång upp armar och stavar i luften och visste inte riktigt vad hon skulle göra med all glädje som bubblade inombords.

Tills tanken slog henne. Tänk om...

Vågade inte vara helt säker

Minnesbilder från den bedrövliga kvällen i Flachau för tre veckor sedan poppade upp. Hon var minst lika glad efter målgången då, i tron att hon blivit trea och äntligen nått en plats på pallen igen, fem år efter det första och senaste besöket i Åre. Plötsligt vändes tillvaron upp och ned. Domarna såg en grensling - Swenn-Larsson var inte medveten om den - och tog det enda möjliga beslutet. Diskvalifikation.

””

Frida Hansdotter, fyra och precis bakom schweiziskan Wendy Holdener, var först framme, gav Swenn-Larsson en kram och lugnade henne:

””

Lagkompisar, svenska ledare, kollegor och konkurrenter, alla ville gratulera. Swenn-Larsson verkade inte riktigt fatta vad som pågick, ovan som hon är vid situationen och alla procedurer kring prisceremonier. Funktionärer visade vägen till podiet i målområdet.

Skumpa i ögonen

Där hyllade Mikaela Shiffrin henne i ett kort tal till publiken.

””

Varpå Shiffrin skakade skumpaflaskan och riktade en stråle mot svenskan som inte alls hade koll på läget. En skvätt träffade henne i ögonen. Swenn-Larsson gav snart igen och började jaga - Wendy Holdener.

””

Arg på Shiffrin var hon inte. Tvärtom. Amerikanskan visade en sportslig och medmänsklig sida när Anna Swenn-Larsson mådde som sämst i Flachau.

””

Fokus på åkningen

TT: Har du längtat länge efter den här dagen?

””

TT: Bästa som kunde hända inför VM i Åre?

””

Bakom suveränen Shiffrin visade Swenn-Larsson och Frida Hansdotter att två svenskor har kapaciteten och formen att utmana om medaljerna i slalom.

””

VM-slalomen avgörs lördag 16 februari.

TT