Nyheter

Tävlingar i skuggan av skandalerna

Världscuptävlingar i Lillehammer. En skidfest i dagarna tre. Men i år överskuggas de klassiska tävlingarna av två skilda dopningsfall, som skakat norsk skidåkning. Eller har de det?(TT)
Publicerad 1 december 2016

Världscuptävlingarna i Norge är de första på norsk mark sedan sportens starkast lysande stjärnor - Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug - båda åkt fast för dopning.

Johnsrud Sundby har redan avtjänat sitt två månader långa straff för otillåten mängd astmamedicin - men debatten lever i allra högsta grad vidare sedan det kommit fram att Norge inte bara ger medicinen till åkare som lider av astma, utan även till friska åkare och bland dem till juniorer.

För Johaug lär straffet, för att ha åkt fast med den anabola steroiden clostebol, bli längre. Förslaget från Antidopning Norge är 14 månader, vilket det norska skidförbundet nu ska ta ställning till.

Längdskidor mest populärt

Men har händelserna, helt skilda i sitt slag, påverkat det norska folkets intresse och förtroende för längdskidor?

Njae.

””

I en tidigare undersökning som norska TV2 tog del av, som är gjord efter Johaugs positiva dopningsresultat, är Johaug den populäraste idrottaren i Norge, före Petter Northug och Ole Einar Bjørndalen.

Egil Saether upplever inte att förtroendet har skadats nämnvärt:

””

Sundby bojkottade reporter

Men visst kan man märka en del spänningar. Skidåkarna vill helst inte prata om deras vänner som åkt fast, och Martin Johnsrud Sundby har slutat att prata med tv-reportern Ernst Lersveen på TV2, efter vad han skrivit om astma.

””

"Det här handlar inte om att TV2 ställer kritiska frågor, utan om att Lersveen har låtit starka personliga åsikter prägla en ensidig och förutbestämd journalistik. (...) Jag låter mig gärna intervjuas av andra på TV2, och svarar mer än gärna på hur jag använder astmamedicin", svarade Johnsrud Sundby.

Publiken sviker inte

I Lillehammer är snön på plats. Det är vindstilla och solen skiner mellan korta snöfall. Till helgen väntas storpublik och skidfest, precis som vanligt.

””
””

TT