Annons
Nyheter

Två "upprorsmakare" ska lyfta fartsatsning

Om svenska herrar ska lyckas i hög fart krävs en uppgörelse med arvet från Ingemar Stenmark. Två upprorsmakare är på plats i S:t Moritz: Alexander Köll och Felix Monsén. - Man är en outsider, säger Monsén inför onsdagens super-G.(TT)
Publicerad 7 februari 2017

Det finns minst två anledningar till att Alexander Köll och Felix Monsén får chansen i VM.

Den ena har med åkarna själva att göra. Landslagsledningen anser att Köll, 26, och Monsén, 22, är framtidsnamn och ger dem därför en möjlighet att se och lära på allra högsta nivå (S:t Moritz slogan är "Top of the World").

Annons

Den andra: Skidförbundet vill sända ett budskap.

””

Winter vill att det ska bli fint att satsa på fartgrenar i Sverige. Han menar att det inte har varit det på länge, egentligen inte sedan Ingemar Stenmark började stapla segrar i slalom och storslalom.

"Skrämde många"

Stenmark skadade sig dessutom när han gav sig ut i störtloppsbacken för att kunna konkurrera om totalcupen, på träning i september 1979.

””

Att vara rädd är naturligt i en sport där risken att göra sig illa hela tiden är närvarande. Förre skicrossåkaren Winter graderar belöningen högre än insatsen.

””

Mod ska inte jämställas med dumdristighet.

””

"Mycket coolare"

Alexander Köll och Felix Monsén vittnar om att mycket av det Winter säger stämmer.

I ett land som stod stilla när Stenmark tävlade har de kämpat i motvind. Resurserna har varit knappa och tränare med rätt erfarenheter svårfångade.

””

Åreåkaren medger att han ibland är rädd.

””
Annons

Trots obehaget och hindren på vägen har det de senaste åren inte varit någon tvekan om att fart går först för den förre allround-åkaren.

””

"Man mår illa"

För Köll, vars pappa Florian är österrikare, var det störtlopp som gällde från första början - men även han drabbas av olustkänslor.

””

TT: Vad är tjusningen?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons