Nyheter

Bartra tillbaka om fyra veckor

Åklagaren har inte kunnat bevisa att den man som greps efter sprängattentatet mot Dortmunds spelarbuss var inblandad i dådet. Samtidigt meddelar klubben att den skadade Marc Bartra bör vara tillbaka om en månad.(TT)
Publicerad 13 april 2017

De tyska åklagarna har hela tiden haft dåligt med bevis för att den man som greps har några kopplingar till attentatet, men vill ändå ha honom kvar i förvar eftersom han misstänks ha varit medlem av terrorgruppen IS i Irak.

"Utredningen har inte frambringat bevis att den misstänkte var delaktig i attentatet", skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

Enligt polischefen Dieter Schuermann finns det inte spår som pekar i någon särskild riktning.

Hittills har utredarna fokuserat på två misstänkta med kopplingar till islamister i Ruhr-området. Men chefen för den nationella underrättelseverksamheten i området medger att varken extremhögern, extremvänstern eller huliganer är avskrivna från misstankar.

Enligt den tyska tidningen Bild användes "militära detonatorer" för att trigga explosionerna, som troligen styrdes via en mobiltelefon.

Bartra på bättringsvägen

Den spanske försvarar Bartra skadades av splitter i samband med explosionen. Han återhämtar sig nu efter en lyckad handledsoperation. Klubben meddelar via sitt Twitterkonto att 26-åringen kommer att vara tillbaka inom fyra veckor.

Hans lagkamrater i Dortmund spelade Champions League-kvartsfinalen mot Monaco på onsdagskvällen, mindre än ett dygn efter attacken. Matchen mot Monaco slutade med förlust 2-3.

Uefa har fått kritik för att matchen sköts upp till mindre än ett dygn senare. Beslutet var inte förankrat, och klubben kände sig "helt ignorerad", säger tränaren Thomas Tuchel.

””

Uefa menar att beslutet togs "helt i överenskommelse med klubbar och myndigheter".

"Vi var i kontakt med alla parter i dag och fick aldrig någon information som tydde på att något av lagen inte ville spela", står det i uttalandet, rapporterar BBC.

Klopp kritisk

Dortmunds tidigare tränare Jürgen Klopp stöttar Tuchel i kritiken.

””

Klopp tränade Dortmund under sju år mellan 2008-2015, och är den som värvat många av lagets nuvarande spelare. Han säger att han är medveten om hur svårt det skulle vara att hitta ett nytt matchdatum i det tajta spelschemat, men att han tror att Uefa underskattat de mentala ärren som attacken lämnat i spelarna.

””

Dortmund spelar sin nästa match på lördag, hemma mot Eintracht Frankfurt i bundesliga.

TT