TT-Sport

Utmanarna redo i STCC

TT-Sport Artikeln publicerades

Det är dags för STCC-premiär på Skövde flygplats. Men de tre toppförarna från i fjol, inklusive mästaren Thed Björk, saknas. I stället står ett koppel av hungriga utmanare på startlinjen redo att slåss om den åtråvärda pokalen.(TT)

Den 21:a STCC-säsongen inleds till helgen, med kval på Valborgsmässoafton och final på första maj.

Men mästaren från de tre senaste säsongerna, Thed Björk, kommer inte till start. Inte heller fjolårstvåan Fredrik Ekblom. De båda kör i stället i den internationella WTCC-serien.

Också fjolårstrean Fredrik Larsson saknas. Han flyttar till supportklassen Carrera Cup. Det gör att kampen om mästerskapet 2016 är en helt öppen historia.

"Här för att vinna"

Inför premiären har det rörts om i startfältet. STCC:s genom tiderna mest vinstrika förare Richard Göransson byter team och blir stallkamrat med prins Carl-Philip i Cyan Polestar Racing.

– Kampen i toppen är hårdare än någonsin, men jag är här för att vinna. Jag har de bästa förutsättningarna på pappret, säger han.

Göransson visade under testkörningen på Knutstorp att han blir att räkna med, han satte då varvrekord.

Robert Dahlgren kommer tillbaka efter två års frånvaro, också han i Cyan Polestar. Också mästaren från 2012, Johan Kristoffersson, gör comeback.

Dessutom återkommer Flash Engineering som team. En av förarna är debutanten Björn Wirdheim som är en av Sveriges mest meriterade racingförare Han har bland annat varit testförare i formel 1,haft framgångar i japanska Super GT serien och vunnit en tävling i Le Mans-serien 2015.

– Jag ser fram emot att tävla i Sverige igen, säger han. Det var länge sedan. Det känns som jag får lära mig banorna på nytt, säger Wirdheim.

Reservförare i Skövde

Wirdheim kommer till start först i andra loppet i Mantorp 26 maj. I stället sitter reservföraren Linus Ohlsson i bilen under premiärheaten.

Till premiären kommer inte heller prins Carl Philip. Pappa kungens 70-årsfirande i Stockholm sätter käppar i hjulet. Det blir en omöjlighet att hinna med både födelsedagsbankett och STCC.

Även han räknar med att finnas på plats till Mantorp-tävlingen. I Skövde körs prinsens bil i stället av den inlånade nyzeeländaren Scott McLaughlin, en joker i sällskapet.