Annons
Nyheter

"Vi kämpar för framtida generationer"

Det amerikanska damlandslaget i fotboll har stämt sitt eget förbund. Rättvis lön är inte det enda målet. - Vi kämpar för en likvärdig satsning på både dam- och herrfotbollen, säger stjärnan Megan Rapinoe.(TT)
Publicerad 2 april 2019

Konflikten mellan USA:s fotbollsdamer och landets fotbollsförbund (US Soccer) har pågått länge. I mars lämnade landslaget in en stämningsansökan, med underskrifter från de 28 spelare som nu är uttagna, där siffror om lön och annan ekonomisk ersättning ställdes mot de framgångar som dam- och herrlandslaget har nått.

Herrlandslaget har visat sitt stöd medan förbundet har uttryckt överraskning. Ordföranden Carlos Cordeira menar att US Soccer "strävar för lika lön" och har "investerat i utvecklingsprogram för kvinnliga fotbollsspelare".

””
Annons

Företag skjuter till

Anledningen till att spelarna har organiserat sig själva - spelarfacket är inte en part i stämningsansökan men har uttalat sitt stöd - och gått i konflikt är också för framtidens skull, menar anfallaren Alex Morgan.

””
””

Sedan stämningsansökan lämnades in har flera företag klivit fram och utlovat pengar. Kosttillskottsföretaget Luna Bar ska ge alla som tas ut i VM-truppen 290 000 kronor var - vilket täcker skillnaden mellan herrarnas och damernas VM-bonus. Om USA vinner VM kommer klädtillverkaren Adidas att ge sina sponsrade spelare samma bonus som herrarna.

Fifa får kritik

Även Fifa, det internationella fotbollsförbundet, får sig en känga av spelarna.

””

Fotbolls-VM spelas i Frankrike i sommar, USA är regerande mästare och åker dit som favorit. Men den här konflikten kommer inte påverka lagets prestation eller ambition på planen, menar Megan Rapinoe.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons