Nyheter

Mördades när hon skulle hjälpa till

Förskoleläraren som mördades i Norge samtidigt som en 14-årig pojke höggs ihjäl var på väg att ingripa när hon blev attackerad. - Hon höggs av en slump när hon kom fram för att hjälpa till, säger målsägandebiträdet Tove Karlsen Westbye till tidningen VG.(TT)
Publicerad 7 december 2016

En 15-årig pojke, som har erkänt att han mördat den 48-åriga kvinnan och 14-åringen, har häktats för dubbelmordet utanför en skola i den sydnorska staden Kristiansand i måndags eftermiddag.

Ingen av pojkarna gick på skolan vid mordplatsen. Enligt VG hade pojkarna spelat fotboll i samma klubb, men inte i samma lag eftersom de inte var av samma årskull.

"Ännu mer meningslöst"

Kvinnan arbetade på en förskola strax intill, och förmodas ha hamnat i situationen av en händelse.

””

Flera spår, både internt polisarbete och tips från allmänheten, ledde fram till 15-åringen. Han togs till förhör i tisdags och erkände nästan genast.

På onsdagen häktades 15-åringen av tingsrätten i Kristiansand. Pojken själv kom inte till domstolen. Han representerades av sin advokat Svein Kjetil Stallemo, som säger att 15-åringen inte var i skick att närvara och att han under natten varit på sjukhus för psykiatrisk vård.

Enligt advokaten har pojken sagt att han var ensam om att utföra dådet.

I tisdagens polisförhör berättade 15-åringen om ett motiv till dådet.

””

Vad förklaringen handlar om har polisen ännu inte velat gå in på.

Åkte samma buss

Den 14-årige pojken bodde på en ort strax utanför Kristiansand och hade åkt buss till staden strax innan han mördades. Polisen tror att 15-åringen åkte med samma buss. Inget pekar på att någon mer gärningsman var inblandad.

””

Polisen har en uppfattning om vilket vapen som användes vid morden, men går tills vidare inte ut med den.

TT