Nyheter

Ahmadinejad vill bli president igen

Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad har registrerat sig som kandidat inför presidentvalet i maj, uppger statliga medier. Därmed går han emot Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, som i höstas uppmanade honom att inte ställa upp.(TT)
Publicerad 12 april 2017

Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad har registrerat sig som kandidat inför presidentvalet i maj, uppger statliga medier. Därmed går han emot Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, som i höstas uppmanade honom att inte ställa upp.

Den konservative Ahmadinejad ska dock ha sagt att han i första hand stöder en annan kandidat, Hamid Baghaei, som var vicepresident under hans tid. Analytiker ser Ahmadinejads registrering som ett valtaktiskt drag, ett försök att försvåra för det mäktiga Väktarrådet att diskvalificera Baghaei om de samtidigt måste diskvalificera honom.

Registreringen inför valet den 19 maj inleddes i måndags och pågår i fem dagar. Kandidaterna granskas sedan av Väktarrådet, vilket brukar resultera i att alla utom ett fåtal rensas bort.

Ahmadinejad var president mellan 2005 och 2013. När han valdes om i ett omstritt val 2009 ledde det till de mest omfattande protester Iran sett sedan revolutionen 1979.

TT