Nyheter

Ryssland och USA möts om Aleppo

Syriska regeringssoldater har nu tagit kontroll över samtliga delar av Aleppos gamla stad, enligt det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Efter den dramatiska utvecklingen möts Rysslands och USA:s utrikesministrar i Hamburg.(TT)
Publicerad 7 december 2016

Soldaterna och dess allierade styrkor rapporterades ha gått in i rebellhållna delar av Aleppos gamla stad under tisdagen och ska nu alltså ha tagit total kontroll över området.

Erövringen innebär en viktig seger för al-Assadregimen i det fem år långa inbördeskriget.

Enligt SOHR har 80 000 människor flytt Aleppo sedan mitten av november.

Litar inte på USA

Under dagen kommer Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans amerikanska kollega John Kerry att mötas i Hamburg. De båda utrikesministrarna väntas diskutera Aleppo och det har tidigare kommit signaler om att stormakterna kan komma att enas om en vapenvila eller nå en uppgörelse om evakuering av civila.

Tidigare i veckan uttalade sig dock en rysk regeringsrepresentant i hårda ordalag mot USA. Ryssland kan inte längre lita på USA som en allierad i Syrien efter att USA dragit tillbaka ett eget förslag om en uppgörelse mellan länderna angående situationen i Aleppo, löd uttalandet, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ber om vapenvila

Frågan är nu vilka delar av storstaden Aleppo som rebellerna eventuellt lyckas behålla. Rebellerna ber nu om en omedelbar vapenvila för att skona de tiotusentals civila som befinner sig i området. Med FN:s insyn vill de även evakuera 500 personer vars medicinska tillstånd uppges vara kritiskt.

"Jättelik gravplats"

Rebellerna har kontrollerat stora delar av östra Aleppo i snart fem år, men har förlorat nära två tredjedelar av sitt område de senaste två veckorna.

FN, vars personal är begränsad till regimkontrollerade delar av staden, beskriver situationen i östra Aleppo som "mycket katastrofal". FN har tidigare varnat för att området riskerar att bli en "jättelik gravplats".

TT