Annons
Nyheter

USA-räd kan gynna al-Qaida i Jemen

Våldsam konflikt och växande sekterism har fått den jemenitiska grenen av al-Qaida (Aqap) att expandera. USA:s kritiserade räd i landet kan stärka stödet för den terrorstämplade gruppen ytterligare, varnar International Crisis Group.(TT)
Publicerad 8 februari 2017

Det mesta tycks ha gått fel när Donald Trump kort efter att han tillträtt som USA:s president gav grönt ljus till en räd riktad mot Aqap i slutet av januari. Insatsen i provinsen al-Bayda resulterade i att en amerikansk soldat dödades tillsammans med omkring 30 civila, däribland flera barn.

Amerikanska tjänstemän uppger för The New York Times att Jemen nu återkallar tillståndet för USA att genomföra markräder i landet. Om det stämmer vore det ett stort nederlag för Trump, som gjort klart att han tänker sig en betydligt mer aggressiv strategi mot militanta islamister. Vita huset fortsätter dock att insistera på att kommandoräden varit framgångsrik.

Annons

Propaganda

Men den kritiserade attacken riskerar att elda på missnöjet mot USA och därmed snarare fungera som propaganda för Aqap än ett motmedel. I helgen släpptes en ljudinspelning med gruppens ledare Qassim al-Rimi, i vilken han hånar "dåren i Vita huset" och dennes inledning på sitt presidentskap.

””

Innan Ali Abdullah Saleh tvingades bort från presidentämbetet i samband med den så kallade arabiska våren 2011 var Aqap en liten - om än dödlig - gren av al-Qaida. Men den misslyckade politiska övergångsprocessen och det efterföljande inbördeskriget har skapat kaos i ett redan utarmat Jemen.

Och om president Abd Rabbu Mansur Hadi och den svårt prövade civilbefolkningen har varit de senaste årens stora förlorare står Aqap utan tvekan som vinnare, enligt en rapport från ICG som slår fast att gruppen är starkare än någonsin tidigare i Jemen.

Pragmatism

Det finns en rad faktorer som förklarar den framgångsrika expansionen; statsapparatens kollaps, växande sekterism, skiftande allianser och en spirande krigsekonomi. Detta har Aqap pragmatiskt dragit nytta av - och så länge kriget fortsätter kommer gruppen troligtvis att växa ytterligare.

För att lyckas bromsa framfarten efterlyser ICG åtgärder som tar hänsyn till de lokala förutsättningar som Aqap lever och frodas i. Det behövs ett effektivare styre i utsatta områden och insatser mot sunni-islamistiska grupper som Aqap gärna vill smälta in med. Användningen av militära medel bör vara "omdömesgill".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons