Annons
Nyheter

Alla hjärtans dagfirande förbjuds i Pakistan

Hjärtformade ballonger, godis och kärleksdikter i all ära. I Pakistans huvudstad Islamabad har en hög domstol förbjudit allt offentligt firande av alla hjärtans dag.(TT)
Publicerad 14 februari 2017

I en inlaga till domstolen heter det att förberedelserna för att fira den rosenkantade dagen "går emot islam och bör förbjudas omedelbart". Domare Shaukat Aziz tyckte likadant och förbjöd på måndagen firande på offentliga platser och i myndighetsbyggnader med omedelbar effekt, skriver tidningen Dawn. Tryckta och digitala medier har beordrats att stoppa alla hjärtkantade reklamkampanjer, och mediemyndigheten Pemra har fått i uppdrag att övervaka pakistanska medier den 14 februari.

Alla hjärtans dag brukar riva upp blandade känslor i Pakistan, liksom i flera andra i huvudsak muslimska länder. I fjol uppmanade president Mamnoon Hussain sina landsmän att slopa den kommersiella högtiden med hänvisning till att det är ett västerländskt påfund och inte en del av den muslimska traditionen. Tidigare år har firanden förbjudits i lokala distrikt.

Annons

Men det finns också kreativa motkampanjer. En av de mer uppmärksammade är haya-dagen, som firas på flera universitetsområden i Pakistan just den 14 februari. Haya är ett begrepp inom islam som fokuserar på anspråkslöshet och självrespekt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons