Nyheter

SDF-milisen: Sista striden inledd mot IS

Den kurdisk-arabiska milisen SDF har inlett en offensiv för att jaga ut terrorgruppen IS från jihadiströrelsens sista enklav i det område i östra Syrien där den USA-ledda alliansen understött SDF:s insatser mot gruppen.(TT)
Publicerad 9 februari 2019
””

Han säger att det är den "sista striden" i den region som hålls av SDF, och att milisen väntat tålmodigt i tio dagar medan omkring 20 000 civila evakuerats från det inringade området.

Det består av två byar nära gränsen till Irak. Enligt SDF-alliansen - där den kurdiska YPG-milisen utgör stommen - är IS instängda i ett område som är fem-sex kvadratkilometer stort.

USA:s president Donald Trump, som vill dra tillbaka de amerikanska cirka 2 000 soldaterna från Syrien, sade i onsdags att han i nästa vecka förväntar sig att den USA-ledda alliansen och SDF har återtagit all mark som IS har kontrollerat i det aktuella området.

IS kontrollerar samtidigt andra områden i Syrien. Men där är det den rysk- och iranskstödda regeringen i Damaskus som har varit de senaste årens stora vinnare i den militära kraftmätningen.

TT