Färre flyr över Medelhavet - men fler dör
Längs de centrala människosmugglingsrutterna i Medelhavet försvann var 42:a person till sjöss de första sju månaderna 2017. I år är det var 18:e person som aldrig kommer fram, enligt FN-organets kartläggning.
Det innebär över 1 600 döda i år - motsvarande ungefär dubbelt så många som omkom i Estoniakatastrofen i Östersjön 1994.
Fler till Spanien
Spanien är det land dit flest flyktingar väljer att ta sig via Medelhavet. I april skedde ett dödsfall för var 14:e person som tog sig över havet från Marocko.
””
Den dystra utvecklingen på den västra rutten, som passagen mellan Marocko och Spanien kallas, har pågått sedan början av året. Färre söker sig nu till Italien via den så kallade centrala rutten, sedan Italiens nya regering med främlingsfientlig Lega i spetsen stundtals vägrat ta emot räddningsfartyg med migranter.
Färre räddningsfartyg
Räddningsfartyg från olika icke-statliga organisationer stod i början av året för nästan 40 procent av räddningsaktionerna utanför Libyens kust, enligt UNHCR. De har sett sig tvungna att begränsa sin verksamhet då det är oklart vilka hamnar de får lägga till i. Bara två organisationer är aktiva i området. Istället är det den libyska kustbevakningen som står för de flesta räddningsinsatserna. Flyktingar räddas längre ut till havs, vilket innebär större risker för dem som försöker ta sig över i dåliga båtar.
””
””
"Toppen på isberget"
Flyktingsmugglarna måste bekämpas, anser Jesús Vega. Men så länge människor desperat vill ta sig till Europa och det inte finns några lagliga alternativ så kommer de att fortsätta göra det oavsett riskerna, tillägger hon. EU måste därför enas om lagliga asylvägar och ett system för var flyktingar som räddats kan sättas i land. Med tanke på att över 68 miljoner människor är på flykt, så är antalet som försöker ta sig över Medelhavet bara "toppen på ett isberg", säger hon.
””
TT