Nyheter

Asylsökande i australiska läger kan få vård

Australien öppnar för att ge asylsökande, som sitter fast i läger på öar i Stilla havet, rätt att förflyttas till fastlandet om de är i behov av sjukvård. Lagförslaget röstades igenom på tisdagen i underhuset - en av det australiska parlamentets två kammare.(TT)
Publicerad 12 februari 2019

Australien öppnar för att ge asylsökande, som sitter fast i läger på öar i Stilla havet, rätt att förflyttas till fastlandet om de är i behov av sjukvård.

Lagförslaget röstades igenom på tisdagen i underhuset - en av det australiska parlamentets två kammare. Resultatet innebar en bitter förlust för den sittande konservativa regeringen, men mottogs med glädje av asylaktivister.

"Fantastiskt att se att Australiens parlament äntligen röstar för medmänsklighet", skriver Behrouz Boochani, en iransk journalist och asylsökande som befinner sig på ön Manus, på Twitter.

För att avskräcka människor från att ta sig till landet illegalt har Australien länge skickat asylsökande till flyktingläger på öarna Manus och Nauru, där de hålls i förvar. Flera organisationer, bland annat FN, har kritiserat förhållandena i lägren och kallat dem inhumana.

Lagförslaget ska nu behandlas i överhuset, där det förväntas gå igenom.

TT