Nyheter

Australiska styrkor anklagas för krigsbrott

Australiska specialstyrkor anklagas för att ha begått krigsbrott i Afghanistan, enligt en rapport som läckt ut. Rapporten från försvarsdepartementet rör australiska elitförband som stridit i Afghanistan jämte amerikanska och allierade styrkor efter terrorattackerna den 11 september 2001.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

Australiska specialstyrkor anklagas för att ha begått krigsbrott i Afghanistan, enligt en rapport som läckt ut.

Rapporten från försvarsdepartementet rör australiska elitförband som stridit i Afghanistan jämte amerikanska och allierade styrkor efter terrorattackerna den 11 september 2001. Den beskriver en dysfunktionell militär organisation, fylld av misstro mot befäl och konkurens mellan olika förband.

"Än mer oroande är antydningar om beteenden och vanor som inbegriper droger, alkohol, våld i hemmet, osanktionerad och olagligt användande av våld vid operationer och uppfattningen att man helt saknar ansvarskyldighet" står det i rapporten.

Försvarsmakten har vägrat kommentera rapporten, men säger till Fairfax Media att man ser allvarligt på alla anklagelser mot australiska trupper. Utrikesminister Julie Bishop ville inte heller kommentera med hänvisning till att det pågår en utredning.

TT