Annons
Nyheter

Erdogans maktparti fick stryk i lokalvalen

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans parti AKP gjorde stora bakslag i lokalvalen. Makten i huvudstaden Ankara gick förlorad. Sannolikt även i megastaden Istanbul, landets ekonomiska nav.(TT)
Publicerad 1 april 2019
””
””

Enligt turkiska medier vann oppositionspartiet Republikanska folkpartiet (CHP) klart i Ankara i söndagens lokalval. Det är första gången på 25 år som AKP eller partiets islamistiska föregångare tappar kontrollen över huvudstaden.

Den förlorande AKP-kandidaten Mehmet Özhaseki sade på eftermiddagen att det "helt klart" begåtts fel vid rösträkningen och att resultatet i Ankara ska överklagas.

Annons

Mycket jämnt

Skulle AKP även tappa prestigestaden Istanbul vore det ett dubbelt bakslag för Erdogan som själv kampanjade intensivt under valrörelsen.

Under natten utropade sig både AKP och CHP som segrare. På morgonen hade det satts upp affischer där AKP-kandidaten Binali Yildirim tackade staden för valsegern.

Samtidigt ändrade CHP-kandidaten Ekrem Imamoglu sin titel på Twitter till "borgmästare i storstadskommunen Istanbul".

Enligt chefen för landets valkommission hade Imamoglu 4 159 650 röster och Yildirim 4 131 761 röster på förmiddagen. Hur stor andel av rösterna som var räknade är oklart.

””

Älskar fotboll

Turkiet starke man Erdogan inledde sin politiska karriär i Istanbul och var själv borgmästare på 90-talet. Att se en CHP-företrädare ta över där kommer att svida - rejält.

””

I bjärt kontrast till Edrogans ettriga och bullriga kampanjande, syntes den lågmälde glasögonprydde Imamoglu ofta i bordssamtal diskutera lokala spörsmål med väljare - som gärna fick ta selfies med honom.

En sak delar han med Erdogan: Båda är förre detta fotbollsspelare och stöttar passionerat sina lag, Trabzonspor respektive Kasimpasa.

Ny ledarfigur

Annons

Imamoglu föddes 1970 i staden Trabzon vid Svarta havet. Han kommer från en företagarfamilj och har en magisterexamen i företagsekonomi, enligt partiets hemsida.

För tio år sedan började han i politiken. 2014 valdes han till distriktsborgmästare i Beylikduzu i Istanbul och profilerade sig med en attityd som inte polariserade väljarna.

””

Nu har utmanaren Imamoglu tagit ledningen i loppet, om än bara med cirka 28 000 röster. Men officiellt är målsnöret inte sprängt än.

Ändå majoritet

Erdogans konservativt islamistiska AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) har vunnit varje val sedan makttillträdet 2002, mycket tack vare en bra ekonomisk utveckling.

Nu har den turkiska ekonomin stora problem. Inflationen är hög liksom arbetslösheten och fjolårets valutakris, då liran tappade mer än 30 procent av sitt värde, har resulterat i negativ tillväxt.

Erdogan har utropat AKP till valets vinnare även denna gång, eftersom koalitionen med ett högernationalistiskt parti fick runt 51 procent av rösterna räknat på hela landet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons