Nyheter

BBC: Stora brister vid Sellafield

Regelmässig underbemanning och radioaktivt avfall som förvaras i plastflaskor. Tv-bolaget BBC:s granskning avslöjar en rad säkerhetsproblem vid kärnkraftsanläggningen Sellafield.(TT)
Publicerad 6 september 2016

Det är BBC:s program för undersökande journalistik, Panorama, som ligger bakom granskningen, som bland annat visar att bemanningen under perioden juli 2012-juni 2013 underskred miniminivån närmare hundra gånger.

Granskningen inleddes efter ett tips från en så kallad visselblåsare, en tidigare högt uppsatt chef vid Sellafield som oroas över säkerhetsbristerna. Det största hotet, enligt visselblåsaren, är en brand i en av de silor där kärnkraftsavfall förvaras, eller en av de anläggningar där kärnbränsle upparbetas.

Om en sådan brand inträffade skulle radioaktivt avfall kunna spridas över hela Västeuropa, enligt källan. Såväl Danmark som Norge skulle ligga i farozonen, konstaterar nyhetsbyråerna Ritzau och NTB.

Panorama avslöjar även att över 2 000 plastflaskor med plutonium och uran förvaras vid Sellafield. Flaskorna, som bara är avsedda för tillfälligt bruk, har blivit stående i flera års tid och en del av dem börjar falla sönder.

Sellafields ledning tonar i programmet ner problemen, och påpekar att omfattande investeringar i infrastrukturen gjorts de senaste åren.

TT