Annons
Nyheter

Bolsonaro knyter band vid Klagomuren

Brasiliens president Jair Bolsonaro gjorde ett kontroversiellt besök vid den så kallade Klagomuren tillsammans med Israels Benjamin Netanyahu. De palestinska myndigheterna har tagit hem sin ambassadör från Brasilien för överläggningar.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Jair Bolsonaro besöker Israel för att ytterligare stärka banden till landet och dess premiärminister Benjamin Netanyahu, efter att Netanyahu nyligen besökte Brasilien.

De två ledarna gjorde ett symboliskt besök vid Västra muren, som också är känd som Klagomuren. Platsen är en av judendomens allra heligaste och känslig, då den ligger i östra Jerusalem som ockuperades och senare annekterades av Israel på 1960-talet, vilket inte erkänts av det internationella samfundet.

Annons

Lade händer på muren

De två ledarna fotograferades när de närmade sig muren och placerade sina händer på den. En talesperson för Israels utrikesdepartement gör gällande att det är första gången en utländsk statschef besöker platsen tillsammans med en israelisk premiärminister.

I samband med Bolsonaros besök invigs också ett nytt brasilianskt handelskontor i Jerusalem. Inför det brasilianska valet i höstas lovade han att flytta Brasiliens ambassad till Jerusalem, men det beslutet har han ännu inte fattat.

””

Ambassadören avvaktar

De palestinska myndigheterna har kallat tillbaka sin ambassadör i Brasilien för överläggningar. Palestina betraktar den östra delen av Jerusalem som huvudstaden i en framtida palestinsk stat.

””

Ambassadören i Brasilia, Ibrahim Alzeban, säger att han avvaktar hur resten av Bolsonaros resa ter sig.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons