Nyheter

May: Brexit ska bli en succé

Efter hårda påtryckningar ger premiärminister Theresa May besked om det brittiska EU-utträdet: Det inleds senast i mars 2017. Hon ger inget hopp till dem som hoppats på någon form av fortsatt allians med EU.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Theresa May drog i ett tal till Torypartiets konferens i Birmingham upp riktlinjerna för hur utträdet ska gå till. Hon slog fast att det inte finns någon väg tillbaka.

””

Premiärministern förklarade att regeringen kommer att utlösa artikel 50 i Lissabonfördraget senast i mars nästa år.

Det har spekulerats kring om britterna skulle vilja ha samma typ av anknytning, och därmed också förpliktelser, som Norge eller Schweiz har. Där gav May klart besked.

””

Sverige välkomnar besked

May - som togs emot med varma applåder - betonade också att det inte finns något val mellan en "mjuk och en hård brexit", rapporterar Reuters.

””

Sverige välkomnar att Theresa May äntligen ger besked i brexit-frågan.

””
””

Två års förhandlingar

Även Europeiska rådets president Donald Tusk välkomnar att Mays bringat klarhet i frågan om tidpunkt för brexit.

De övriga 27 EU-länderna ska arbeta för att skydda sina intressen när väl artikel 50 är formellt aktiverad, skriver han på Twitter.

När Storbritannien utlöst artikel 50 inleds en förhandlingsprocess på upp till två år om villkoren för landets EU-utträde.

En viktig fråga är de framtida handelsrelationerna. Brexitminister David Davis säger att målet är att bibehålla så fria handelsförbindelser som möjligt, utan att London ger avkall på kontrollen över de egna affärerna. Han hoppas på en välvillig anda i förhandlingarna.

””

TT