Nyheter

Britterna kräver 5 000 flaskor av EU

Precis som vid vilken skilsmässa som helst siktar Storbritannien in sig på EU:s tillgångar. På listan står bland annat 5 000 flaskor vin, konjak och annan sprit.(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

Med en nettobidragsdel som motsvarar en åttondel anser Storbritannien att det är den del av EU:s 42 000 flaskor stora vin- och spritkällare som landet har rätt till, skriver Financial Times - vilket Dagens Nyheter var först att uppmärksamma.

Britternas "skilsmässoadvokater" har även ögonen på bland annat de stora pensionsfonderna för EU-byråkrater, med tillgångar på runt 60 miljarder euro - motsvarande nästan 578 miljarder kronor, och knappt 20 miljarder euro i lånefordringar hos Europeiska investeringsbanken (EIB).

””

Det är för att mildra den ekonomiska smällen av Brexit som de förväntat mycket komplicerade förhandlingarna om Storbritanniens rättmätiga del av EU:s tillgångar förbereds.

På lördagen tillträdde Franrikes tidigare utrikesminister Michel Barnier som EU:s chefsförhandlare. Han kommer troligen även att få hantera brittiska krav om att få tillbaka Londonbyggnaden som var det konservativa partihögkvarteret under Thatchereran, men som sedan 2010 är EU:s bas i landet.

Financial Times nämner även EU-parlamentets konstinnehav, där britterna vill ha 2,25 miljoner euro för sin hävdade andel.

TT