Annons
Nyheter

Massavrättningar i Syriens skräckfängelse

När Hamid satte örat mot golvet i cellen hörde han ibland ett gurglande kvävningsljud. Under fem år hängde den syriska regimen upp till 13 000 personer i fängelset Saydnaya, enligt Amnesty. Sveriges utrikesminister kräver att de ansvariga ställs till svars.(TT)
Publicerad 7 februari 2017

Många av dem som slutat sina dagar i mörkret i militärfängelset Saydnaya är civila som antas vara kritiker till Bashar al-Assads regim. Mellan 5 000 och 13 000 personer blev 2011-2015 utomrättsligt avrättade i masshängningar som utfördes om natten, enligt Amnesty International. Människorättsorganisationen baserar siffran på uppgifter från personer som arbetat inom fängelsemyndigheterna och tidigare fångar.

Fångar som blir utomrättsligt avrättade framträder först inför en militärdomstol, som enligt en av dess tidigare domare inte är skyldig att följa det syriska rättsystemet överhuvudtaget. Ofta tar processen bara ett par minuter.

Annons

"Ingen domstol"

"Domaren ber om namnet på fången och frågar om han begått brottet. Han kommer att dömas oavsett om svaret är ja eller nej. Den här domstolen har ingenting med rättstaten att göra. Det är ingen domstol", säger domaren till Amnesty International.

De dödsdömda hämtas från cellerna på eftermiddagen under förevändning att de ska flyttas till ett civilt fängelse. Men i stället förs de ner i en källare där de misshandlas fram till natten.

"Det är förbjudet att sitta ner, så de står upp. Och vi börjar skrika åt dem. Vi börjar slå dem. Vi vet att de kommer att dö ändå, så vi kan göra vad vi vill med dem", säger en tidigare vakt.

Ögonbindel

Fångarna vet inte att de ska avrättas förrän i sista minuten. De har ögonbindel och ombeds sätta ett tumavtryck på ett dokument som registrerar deras död. Sedan radas de upp med en snara runt halsen.

"De hängde där i 10-15 minuter. Några var för lätta, så de dog inte. De unga dör inte av sin vikt. Då tas de ner av assistenter som bryter deras nackar", berättar en tidigare domare vid militärdomstolen.

Kropparna läggs i massgravar, utan att deras anhöriga underrättas.

Wallström rasar

De utomrättsliga avrättningarna utgör brott mot mänskligheten, enligt Amnesty. Metoderna är godkända av den syriska regeringen och syftar till att krossa alla former av oliktänkande, enligt människorättsorganisationen som manar allierade till Damaskus att verka för ett stopp på masshängningarna och den systematiska tortyr som pågår i fängelset. Bashar al-Assad har tidigare förkastat liknande rapporter.

Annons

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar uppgifterna fruktansvärda.

"Ansvarsutkrävande för de som är ansvariga för dessa fruktansvärda brott är förstås oundvikligt, även om Ryssland tills vidare hindrar hänvisning av Syrien till Internationella brottmålsdomstolen. Regeringen och svenska myndigheter arbetar aktivt med andra länder för att hitta andra vägar för att undvika straffrihet", skriver Wallström i en kommentar till TT.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons