Annons
Nyheter

Dom ser ut att stoppa Putins utmanare

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj riskerar att inte kunna ställa upp i presidentvalet 2018 efter ett domstolsbeslut. Därmed skulle en möjlig utmanare till nuvarande presidenten Vladimir Putin försvinna.(TT)
Publicerad 8 februari 2017
””

Navalnyj, ett affischnamn för oppositionen, dömdes till fem års fängelse 2013 för förskingringsbrott. I november underkändes domen av Rysslands högsta domstol, som skickade ärendet tillbaka till lägre instans. Detta väckte hopp hos hans anhängare att han skulle kunna kandidera till presidentposten, skriver Reuters.

Inte på tio år

Annons

Men domstolen i staden Kirov fann Navalnyj skyldig till förskingring, och gav honom en femårig villkorlig dom.

Putin, vars styre anklagas för att bli allt mer auktoritärt, väntas ställa upp för omval 2018.

Domen gällde förskingring av pengar från en timmerfirma. Men Navalnyj själv har sagt att det handlar om politik och att syftet har varit att hindra honom från att kandidera i val, något Kreml förnekar.

Enligt rysk lag får den som dömts för ett allvarligt brott inte på tio år registrera sig som kandidat till att väljas till ett offentligt ämbete men det är ännu oklart om Navalnyj kommer att stoppas.

Upprepade domen

Europadomstolen för mänskliga rättigheter har kritiserat den tidigare domen mot Navalnyj. Han säger nu han inte erkänner den nya domen och att han kommer att fortsätta sin valkampanj.

””

På frågan om domen är politiskt motiverad svarar Carolina Vendil Pallin:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons