Nyheter

Donald Trumps resekostnader skenar

USA:s president Donald Trump har manat till ekonomisk återhållsamhet och en balanserad statsbudget. Men hans eget resande till semesteranläggningen Mar-a-Lago i Florida över helgerna kostar väljarna en förmögenhet. När en amerikansk president reser är det inte bara han själv som förflyttas.(TT)
Publicerad 13 april 2017

När en amerikansk president reser är det inte bara han själv som förflyttas. Med på turen ska en stab av medarbetare och livvakter för presidenten och hans närmaste. Att Trump under sina första 80 dagar vid makten tillbringat sex helger, totalt 21 dagar, på sin privata klubb i Mar-a-Lago har kostat statskassan uppskattningsvis över 20 miljoner dollar i utökade säkerhetskostnader, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Beräkningen gjordes före påskhelgen, då Trump också planerar att vara i Florida.

Minska bördan?

Basen för räkneexemplet är uppgifter från myndigheten GAO, som kan jämföras med Riksrevisionen. De visar att extrakostnaderna för det gemensamma skyddet från Kustbevakningen och Secret Service (som anställer livvakter) under den fyradagarsresa som företrädaren Barack Obama gjorde till Florida 2013 gick på cirka 3,6 miljoner dollar (motsvarande drygt 32 miljoner kronor). Enligt CNN är den resan jämförbar med Trumps helgturer.

Uppgifter som den konservativa tankesmedjan Judicial Watch begärt ut från Departementet för inrikes säkerhet rörande företrädaren Barack Obama visar att dennes rese- och säkerhetskostnader landade på 97 miljoner dollar för sammanlagt åtta år vid makten. Kostnaderna inkluderar såväl familjen Obamas julfirande i Hawaii som somrarna på ön Martha's Vineyard och resan till Florida - då Obama höll ett tal om klimatförändringar.

I rapporten, som publicerades vid årsskiftet, förfasar sig Judicial Watch över Obamas höga resekostnader och manar Trump att minska bördan för landets skattebetalare genom att reformera reglerna för presidenters resande.

Spelar golf

Så har inte skett. Tvärtom är Trump på god väg att bräcka Obamas kostnader - och det under den första mandatperioden. Lägg därtill att personskyddet för landets första dam Melania Trump, som bor kvar i våningen i Trump Tower i New York medan parets 11-årige son går i skolan, kostar mellan 127 000 och 146 000 dollar om dagen, enligt magasinet Fortune.

Donald Trump har inte varit tillbaka i sin hemstad sedan han tillträdde. Men i takt med att det blir allt varmare i Florida kommer han att börja resa till Manhattan eller till sin golfklubb i Bedminster i New Jersey på helgerna, spår CNN. Presidenten, som i hårda ordalag kritiserade sin företrädare Obama för både resor och golfspelande, har själv spelat minst 13 rundor golf sedan han flyttade in i Vita huset.

TT