TT-Utrikes

Duterte backar om "folkmord" i Burma

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Filippinernas president Rodrigo Duterte ber den burmesiska ledaren Aung San Suu Kyi om ursäkt efter att sagt att det pågår ett folkmord i Burma, med syfte på insatsen mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya.(TT)

Filippinernas president Rodrigo Duterte ber den burmesiska ledaren Aung San Suu Kyi om ursäkt efter att sagt att det pågår ett folkmord i Burma, med syfte på insatsen mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Duterte använde benämningen i ett uttalande i förra veckan där han sade att Filippinerna är redo att erbjuda en fristad för flyende rohingyer. Ordvalet väckte skarp kritik från Burma.

– Jag kommer att be dig om ursäkt, säger Duterte med adress Aung San Suu Kyi, och tillägger att han inte vill lägga sig i vad han nu beskriver som landets "inbördeskrig".

Filippinerna och Burma är båda medlemmar i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean, som har en strikt policy om att medlemsländerna inte ska blanda sig i varandras inre angelägenheter.

Närmare 700 000 människor, varav majoriteten rohingyer, har flytt till Burmas grannland Bangladesh sedan i augusti i fjol då den burmesiska militären inledde en insats i delstaten Rakhine. FN har beskrivit agerandet som etnisk rensning.