Nyheter

Duterte: Trump stödjer mitt drogkrig

Stämningen mellan USA och Filippinerna har inte varit den bästa sedan den filippinske presidenten Rodrigo Duterte bad sin amerikanske kollega Barack Obama att "dra åt helvete". Med Donald Trump vid makten i Washington kan det bli annat ljud i skällan.(TT)
Publicerad 3 december 2016

När Rodrigo Duterte förklarade krig mot knarket var det inte bildligt menat. Sedan Sydostasiens främste "loose cannon" tillträdde presidentämbetet i början av sommaren har tusentals personer med belagda eller påstådda kopplingar till narkotikahandeln dödats. Regeringen i Washington har reagerat starkt på våldet, vilket har fått Duterte att kalla Barack Obama för en "horunge" och be honom att "dra åt helvete".

Nu tycks tongångarna ha förändrats. USA:s tillträdande president Donald Trump stödjer nämligen Dutertes drogpolitik, enligt Duterte själv.

"Han var lyhörd för vår oro kring droger. Han önskar mig lycka till med min kampanj och han sade att vi gör det som en självständig nation, på det rätta sättet", säger den filippinske presidenten i ett uttalande.

Under ett telefonsamtal på fredagen bjöd Trump in Duterte till Vita huset nästa år. Duterte välkomnade i sin tur Trump till Filippinerna då landet står värd för en rad möten med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean i vår.

TT