Dyrbar fisk plastikopereras i Asien
Fjällen är stora och glänsande som mynt och när fisken böljar genom vattnet påminner den om de färgsprakande pappersdrakar som syns i kinesiska nyårsparader. Men sitt vackra yttre till trots lyckas inte den asiatiska arowanan undkomma sin ägares önskan om att fixa till det som uppfattas som ett något hängande ögonlock.
””
””
Efterfrågad lyckoamulett
I asiatiska länder är arten, som även kallas drakfisk eller bentunga, en mytomspunnen statussymbol som anses bringa lycka och välstånd. Myter gör gällande att den bland annat offrar sitt liv genom att hoppa ur sitt akvarium för att varna sin ägare för dåliga investeringar eller andra möjliga orosmoln - vilket har gjort den särskilt populär hos affärsmän. Efterfrågan ska ha ökat i samband med den globala ekonomiska krisen.
Fisken är vanligtvis grön, men de mer sällsynta röda eller gyllengula är högt uppskattade hos samlare och säljs för motsvarande tiotusentals kronor. Det ryktas till och med om att en politiker från det kinesiska kommunistpartiet köpte en enda asiatisk arowana för 300 000 amerikanska dollar (2,5 miljoner kronor).
När tio särskilt sällsynta albinoexemplar ställdes ut på en fiskmässa i Singapore höll beväpnade vakter nyfikna på behörigt avstånd, bland annat för att förhindra att någon skulle hälla gift i deras akvarium. Och de platser där fiskarna föds upp i Sydostasien skyddas av betongväggar, taggtrådar och skällande hundar.
””
Kameler och hundar
När det gäller valet att utföra skönhetsingrepp på djur nämner Wahlström den nyligen uppmärksammade botoxskandalen i samband med en kamelfestival i Saudiarabien som ett exempel. Och amerikanska katt- och hundägare är inte främmande för ingrepp på sina fyrafota vänner.
””
Men redan i början av 1990-talet satte den dåvarande bilmekanikern Willie Si in en annons i en singaporiansk tidning där han efterlyste "defekta och skadade" exemplar av asiatisk arowana för att sedan sätta kniven i dem. Han ska bland annat ha klippt till stjärtarna för att få dem att likna krysantemum och avlägsnat svamp från ögonen, enligt Emily Voigt som har skrivit en bok om den asiatiska arowanans resa från medelmåttig lunchfisk till åtråvärd statussymbol.
TT