Annons
Nyheter

Ecuador: Assange har brutit mot villkoren

Ecuadors president Lenín Moreno anklagar Wikileaks-grundaren Julian Assange för att ha överträtt villkoren för den asyl han fått av landet. I en intervju med ecuadorianska medier säger Moreno att Assange har brutit mot reglerna upprepade gånger.(TT)
Publicerad 2 april 2019

Ecuadors president Lenín Moreno anklagar Wikileaks-grundaren Julian Assange för att ha överträtt villkoren för den asyl han fått av landet.

I en intervju med ecuadorianska medier säger Moreno att Assange har brutit mot reglerna upprepade gånger. Han konstaterar att australiern inte har rätt att "hacka privata konton eller telefoner" eller att lägga sig i politiska frågor i andra länder, särskilt inte i länder med goda relationer till Ecuador.

Annons

Julian Assange fick politisk asyl i Ecuador 2012, då han misstänktes för bland annat våldtäkt i Sverige. Han har bott på landets ambassad i London sedan dess, på senare tid av rädsla för att bli utlämnad till USA.

Assange fick asyl i Ecuador av den tidigare presidenten Rafael Correa. Lenín Moreno har sedan han tillträdde kallat Assange för en oönskad gäst.

I höstas infördes nya regler för hans vistelse, bland annat att han skulle avstå från politisk aktivitet, men också att han skulle betala sina egna telefonräkningar och städa efter sin katt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons